Sladić

Sladić (Glycyrrhiza glabra) je rasprostranjen od istočnog Sredozemlja pa sve do jugozapadne Azije. Danas se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, pa i kod nas.

Drevni Egipćani su ga koristili kao ljekovito sredstvo, a pronađene su i njegove zalihe u grobnici kralja Tuta. Egipatski hijeroglifi prikazuju ga kao popularno muško piće. Njegova primjena protiv ćelavosti i drugih bolesti zabilježena je još 360. godine prije nove ere u Rimu.

Mještanima iz okolice Bamberga u Njemačkoj sladić je toliko značajan da su ga davno odredili kao simbol na grbu svoga kraja.

U sladiću je pronađeno na stotine ljekovitih supstanci kao što su flavonoidi i fitoestrogeni. Aktivna tvar u sladiću je glicirizin, koji je 50 puta slađi od šećera, a po svojem iznimno slatkom korijenu, sladić je poznat diljem svijeta. Glicirizin ima brojne ljekovite učinke što čini sladić jednom od vrjednijih biljaka za liječenje mnogih oboljenja kao što su: astma, depresija, hronični umor, virusne i gljivične infekcije, bolesti jetre, tuberkuloza, artritis i mnoge druge. Sladić za hormone predstavlja blagoslov majke prirode.

Upravo onu jedva osjetnu, ali ipak karakterističnu slatkoću, koju toliko volite u Crackerjack Handcrafted Gin-u, dobijamo destilacijom najfinijeg sušenog korijena sladića.

Slider